• Ville Hemstrand

Bakom Kulisserna #004 - Hårt jobb och jävlar anamma, den fula baksidan

"Bakom Kulisserna" är en serie av korta blogginlägg för att ge dig som läsare inblick i vad som skett och sker bakom kulisserna på Salestailor. Vi kommer att beröra allt ifrån hur idén kom upp, det hat och kärlek vi mottagit, till att anställa för första gången och vardagen generellt. Du får en plats i passagerarsätet på vår resa helt enkelt, och det som du ska läsa nu är inlägg #004 - Hårt jobb och jävlar anamma, den fula baksidan.


Hälsan är viktigast - underskatta inte kost, vila och träning som företagare

Som egenföretagare är vi ytterst ansvariga för alla delar i vårt företag. Det brukar ofta innebära väldigt mycket jobb. Missförstå mig inte - det finns människor som jobbar oerhört hårt som anställda också, men som egenföretagare är resultatet ofta en produkt av ditt hårda arbete, och det är mer ett måste än ett val, om du verkligen vill lyckas.


Varken jag eller Aleksandar räknar antal timmar vi lägger ned på jobb, och vi båda kommer från en bakgrund där vi fått kvitto på att mycket och hårt jobb belönar sig i slutändan. Vi jobbar väldigt mycket, helt enkelt. Dels för att det är ett intresse och en hobby för oss, men också av den ovan nämnda anledningen; vi vet att vi får tillbaka för det. I den dagliga stressen och många timmars jobb så är det enkelt att glömma bort att ta hand om sig själv, att inte orka gå till gymmet, prioritera bort lunchen och sitta uppe sena nätter för att sedan gå upp tidiga morgnar. Det är inte allt för sällan vi båda kommer på oss själva sitta uppe hemma och jobba till 2-3 på natten när vi kommit in i ett flow, för att sedan träffas kl. 7 på kontoret dagen efter. Helt enkelt för att vi tycker att det vi håller på med är jävligt roligt, och för att vi båda älskar utveckling.


Men, det kommer ikapp en till slut. Om man inte tar vara på hälsan samtidigt. Så nu, ett halvår/år in i vår resa så finns det 3 pelare vi inte tummar på; kosten, sömnen och träningen. Vi uppmanar varandra till att äta bra och tävlar lite om vem som kan äta nyttigast eller läsa på mest om vad som är bra för oss. Som nu, häromdagen hade Aleksandar sett på "What the Health" på Netflix (en dokumentär jag rekommenderar alla att se på), han sa till mig att se den och sen dess kom vi överens om att hjälpa varandra att köra en växtbaserad kost och har gjort så i majoritet sen dess. Vi uppmanar varandra till att ha hobbys i träningsform, vi går ut och går tillsammans om dagarna för att bryta av arbetet och låter varandra sova ut på morgnarna om kroppen ber om det. Nu har jag dessutom flyttat och bor ett par kvarter från Aleksandar, så vi ses på kvällarna och tar promenader också. Detta låter säkert ganska töntigt för några av er, men nedan exempel kan nog få er att förstå varför vi värdesätter detta hårt...


Läs mer: 7 utmaningar du som företagsledare ska hålla din säljchef ansvarig för


Att jobba tills man svimmar

Jag har alltid varit väldigt intresserad av utveckling i flera former - personlig utveckling, företagsutveckling och så vidare. Jag har som regel att sätta mig varje söndag och planera upp nästkommande vecka, mer eller mindre i detalj, mellan 06-00-21.00. Jag lägger in poster i kalendern för nästan allting, förutom möten självklart så kan det vara avsatt tid för administrativt arbete, gymmet, läsning, meditation och så vidare. Det gör att jag alltid vet vad jag ska göra, och aldrig hamnar i situationen där jag har alldeles för mycket att ta tag i så att det slutar med att jag inte gör någonting, som du kanske kan känna igen dig i.


Men för någon månad sen så blev det lite för mycket. Till stor del för att jag hade tappat rutiner kring träning och vila. Mina dagar blev väldigt långa, kontoret tidig morgon till sen kväll, för att sen gå hem och läsa någon bok eller se något youtube-klipp om personlig utveckling. Det var bara utveckling, utveckling, utveckling som gällde; men jag glömde bort det viktigaste, träningen och sömnen. Så en dag, hade jag varit ute på ett möte inne i stan, kom tillbaka till kontoret runt 18-tiden och fortsatte med att jobba. Det jag minns sen är att jag började komma ihåg flera av mina senaste nätters drömmar, utan att jag hade uppmärksammat de innan eller kommit ihåg de dagen efter jag hade drömt de, vaknade sedan upp och visste inte riktigt vart jag var och mindes inte riktigt vad jag hade gjort under dagen. Jag ställde mig upp ur kontorsstolen, snurrig i huvudet och en aning förvirrad och tänkte att nu är det dags att åka hem. Jag åkte ned i garaget och kände mig yrslig, och precis innan jag kom fram till bilen så kände jag att jag var på väg att svimma igen. Jag hann öppna dörren och sätta mig, sen körde jag upp ur garaget och parkerade precis utanför och drog ned rutorna för luftens skull. Jag ringde en vän och berättade vad som hade hänt, att jag inte mindes vad jag hade gjort på kontoret de senaste timmarna och inte heller helt vad jag hade gjort under dagen. Hon hämtade upp mig, och jag fick sen veta att det var tydliga tecken på att jag var på väg in i den berömda väggen, som jag alltid tidigare har skrattat lite åt och skämtat bort.


Sedan dess har jag tagit det lite lugnare med utvecklingen och tagit väl hand om våra tre pelare, och kommer inte tumma på dem igen :) Man kan helt enkelt inte hinna med allting samtidigt, även fast man väldigt gärna vill!


Andningsproblem och sömnsvårigheter

Aleksandar har heller inte gått helt fri från konsekvenser av våra långa arbetsdagar och ständiga jakt på utveckling. Han fick höra både från sin sambo och av mig att han andades väldigt konstigt, vilket är ett stort tecken på stress. Det var inget han alls hade tänkt på själv trots att det var väldigt uppenbart för oss andra. Det tillsammans med att vissa dagar knappt ha kommit upp ur sängen, eller vaknat av alarmen som ringt gång på gång. På kvällarna blev det tvärtom, svårigheter med att kunna somna istället.


Allt det här är tecken på att man gör mer än vad kroppen och hjärnan klarar av, det är deras sätt att säga ifrån. Som tur är blev vi medvetna om våra diverse problem båda två i god tid, och hjälper varandra att komma ihåg att ta hand om hälsan dagligen.


Lösningen på andningsproblemen? Vi köpte varsin Apple Watch som nu säger till oss när det är dags att gå ut och gå, stå upp och dessutom köra andningsövningar. Klockrent!


Varför vi väljer att dela med oss av detta är för att vi vet att det är väldigt många andra entreprenörer och hårt jobbande människor som upplevt liknande saker. Ta vara på hälsan, den går alltid först hur mycket man än vill utvecklas eller komma framåt i karriären.


Våra Key Take Aways från den fula baksidan?

Förutom diverse hälsoproblem så är det många andra saker som behöver offras för hårt jobb och jävlar anamma som företagare. Självklart är det tyvärr många vänner som har förlorats på vägen, för att de inte haft förståelse för att tiden måste prioriteras annorlunda. Har du en partner där hemma så krävs det mycket tålamod och förståelse från honom/henne, har du barn så måste du hitta en balans för att de inte ska hamna i kläm. Det är inte ett yrke för alla, och det krävs mycket. Men, vi tror på att ju mer du ger, desto mer får du tillbaka, och det är väl lite därför vi gör det här - för att en dag kunna ge tillbaka väldigt mycket när vi har fått ut det vi vill ha av den här resan. Det gäller att ha ett riktigt starkt varför som motiverar dig dagligen för att du ska orka med det, ett syfte som är bra mycket större än ekonomisk vinning till att du gör det du gör som egenföretagare. Som tidigare sagt; vi älskar det vi gör, och vi tycker att det är jävligt roligt. Men vissa dagar så kan det faktiskt vara lite jobbigare, och då är det viktigt att ha någonting som påminner om varför man gör det.


Detta inlägg blev bra mycket längre än de andra i denna serie, men det är ett viktigt ämne som vi vill belysa. Kudos till alla starka egenföretagare, tillsammans utvecklar vi Sverige!


Det var den fula baksidan, och vi fortsätter in i en annan sådan nästa vecka... I nästa inlägg kommer du att få läsa mer om hur vi lyckats bemöta skepticismen och negativiteten man ofta stöter på som egenföretagare, både av andra och sig själv.


Vad ni har att se framemot i denna serie:

#001 - Så föddes Salestailor

#002 - Hoppa över från anställning till egenföretagare

#003 - Från Waynes Coffee till kontor

#004 - Hårt jobb och jävlar anamma, den fula baksidan

#005 - Att bemöta skepticism som egenföretagare

#006 - Använda sig av konsulter istället för att anställa?

#007 - Varför vi gör, och alla borde jobba med samarbetspartners

#008 - Att fira sina segrar

#009 - Att erkänna sina fel

#010 - Före och efter HubSpot

#011 - Avslut: Aleksandars story

#012 - Avslut: Villes story


Gillar du det du läser? Varje vecka delar jag innehåll om sälj, marknadsföring och ledarskap som du inte hittar någon annanstans. Följ gärna Salestailor, Ville Hemstrand och Aleksandar Milovanovic på LinkedIn så ska vi ge mer värde i ditt flöde varenda vecka.


B2B-Buying has evolved - has your sales strategy?

0 visningar

2018-2019 © Salestailor Sweden AB. All rights reserved